Fotbal

Fotbalul este un sport de echipa cunoscut peste tot in lume. Acest tip de sport „cere” de la sportivi forta, indrazneala, curaj si vigilenta. Copii sunt de mici atrasi de acest joc, din cauza pasiunii pentru sport sau din cauza jucatorilor faimosi, care au devenit idolii lor

Generalitati despre fotbal

Acest sport este jucat intre doua echipe, care contin 11 jucatori. Scopul jocului este ca mingea sa fie introdusa in poarta echipei adverse. Important in cazul acestui sport este ca mingea trebuie lovita cu capul sau cu orice parte a corpului, in afara de maini. Doar portarii au voie sa tina cu mana mingea. Fotbalul este jucat cu o minge sferica pe un teren cu iarba. Exista si doua porti, la fiecare capat al terenului. Terenul are lungimea cuprinsa intre 100-110 metri si latimea intre 64-75 metri. Poarta are latimea de 7,32 m si inaltimea de 2,44 m. Echipa castigatoare va fi cea care inscrie mai multe goluri, pana la terminarea meciului. Daca pana la terminarea meciului echipele au inscris un numar egal de goluri, meciul o sa fie egal. Fundasul este jucatorul care trebuie sa previna incercarile de marcare a jucatorilor de la echipa adversa. Rolul atacantului este sa marcheze golurile si importanta mijlocasului este de a oferi pasuri atacantilor. Antrenorul este cel care decide asezarea tactica.

Regulament fotbal

  • Un meci de fotbal este alcatuit din 2 reprize, fiecare de 45 minute. Pauza dintre reprize este de 15 minute.
  • Arbitrul este cel care decide daca este nevoie de prelungire si cate minute sunt necesari.
  • Primul si cea mai importanta regula este ca jucatorii pot prinde cu mana mingea doar in cazul aruncarii de margine.
  • Portarul are voie sa manevreze mingea cu mainile, insa nu in afara careului de 16 m.
  • Este acordata golul doar daca mingea intra complet in poarta.
  • Mingea trebuie directionata pe teren cu dribling, adica prin lovirea cu piciorul.
  • Nu este permis contactul fizic intre jucatori, mingea poate fi preluata prin deposedare sau in timpul unui pas.
  • Jucatorii pot fi inlocuiti doar in cazul in care meciul este oprit. Rezerva poate intra in teren doar cand jucatorul nu paraseste terenul de joc.
  • Simularea este cand un jucator cade fara un contact dintre el si un alt jucator este pedepsit cu cartonas galben.
  • Hentul si faultul se pedepsesc cu lovitura libera directa.

Istoria fotbalului

Din anul 1175 exista prima dovada a acestui joc cu minge in cronica engleza. In anii 185 existau deja diferite cluburi, care jucau dupa reguli proprii. Atat in Franta, cat si in Italia au fost practicati jocuri asemanatoare, in secolul al 14-lea. In 26 octombrie 1863 a fost infiintat o asociatie de fotbal in Anglia. Tot atunci a fost stabilita si regulamentul. In anul 1886 a fost infiintata International Football Associacion Board, adica IFAB. In 1888 a fost creata prima liga de fotbal in Anglia, care cuprinde 12 echipe din partea centrala si nordica a tarii. Abia in 1904 a fost infiintata „Federatia Internationala de Fotbal – Asociatie” (F.I.F.A.), la Paris. Cu trecerea anilor si cu cresterea popularitatii a acestui joc, cele doua federatii, adica IFAB si FIFA au decis sa se uneasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>